Antioxidanten waarom zijn ze belangrijk?

Antioxidanten: Waarom heb je ze nodig in de eerste plaats, en hoe kan je de antioxidanten van de beste kwaliteit herkennen voor een optimale gezondheid.

Waar zijn antioxidanten goed voor?

Bij het afgeven van een elektron, helpen antioxidanten om een chemische reactie te stoppen; we noemen het oxidatie. Zo en?

Oxidatie verandert de structuur van een molecuul (en normaal niet in het voordeel).
Ironisch, oxigen – dat levensbelangrijke element, waar wij niet zonder kunnen – is ook de hoofdoorzaak van schade in jouw lichaam. Dit, omdat het ook oxidatie veroorzaakt in jouw lichaam, het beschadigt welk deel dan ook waar deze proces in je lichaam plaatsvindt.

Denk aan roest! Dat is een oxidatie proces. Je zou eigenlijk kunnen zeggen, dat antioxidanten belangrijk zijn om je lichaam van roesten te weerhouden. Klinkt gek, maar het is niet ver van de waarheid.
 
Technisch gezien, antioxidanten zijn molecule die een elektron afgeven kunnen. Herinner jij je nog elektronen?
Die kleine negatief – geladen deeltjes die om een atoom cirkelen?
 
Precies, na dat doen ze het liefs in paren. En antioxidant kan een elektron aan een ander molecuul afgeven dat een oneven aantal elektronen heeft, ook zogenoemd een vrij radicaal.
 

Wat is oxidatie?

Oxidatie is een chemische reactie die rondom ons voortdurend gebeurt. Een appel wordt bruin, ijzer roest, steenkool verbrandt. Oxidatie wordt in het lichaam veroorzaakt door verschillende factoren – vervuiling, sigarettenrook, een overdaad aan alcohol, slechte eetgewoontes, enz.

oxidatie


Deze factoren brengen zuurstof naar je lichaamscellen en zorgen ervoor dat een atoom een electron verliest. Zoals alles in de natuur, kan het verlies aan evenwicht een problematische effecten hebben.  Wanneer een cel is geoxideerd, gaat ze, in het beste geval, afsterven – wat nog niet zo slecht is als het klinkt!

Je lichaam is expert in het vervangen van dode cellen met nieuwe. Het echte probleem heb je als de cel beschadigd is door oxidatie, maar ze sterft niet af. Die beschadigde cel wordt dan een vrije radicaal.

Wat zijn vrije radicalen?

 Vrije Radicalen zijn misschien wel klein, maar ze kunnen heel nadelige gevolgen hebben op je lichaam. Deze cellen zwerven rond je lichaam in aanvalsmodus, en zoeken naar andere cellen om te kapen, zodat ze de delen die ze tekort hebben, kunnen vervangen.

In plaats van andere cellen te doden (welke jouw lichaam gemakkelijk zou kunnen vervangen), laten vrije radicalen beschadigde cellen achter. Deze schade gaat zo diep dat het zelfs het DNA van de cellen beïnvloedt. Nu verandert de cel, repliceert ze zichzelf en verspreidt ze haar foute DNA.

Dit is hoe een ziekte begint, en waarom het zo snel kan verspreiden doorheen het lichaam.

Vrije Radicalen en Antioxidanten: Goed versus Kwaad

antioxidanten

 

Vrije radicalen en antioxidanten zou je kunnen vergelijken met een typisch verhaal van de “held” en de “schurk”.

Vrije radicalen zijn de “slechteriken” die de cellen in je lichaam voortdurend vernietigen. Antioxidanten zijn de superhelden die je beschermen tegen de slechteriken.

Hier is een technische definitie:  Een vrije radicaal is een atoom of groep van atomen met tenminste één ongepaard elektron.  In het lichaam, is het meestal een zuurstof-molecuul dat een elektron verloren heeft.
Om zich te stabiliseren stelen ze een elektron uit een nabijgelegen molecuul. Deze doet nu hetzelfde van het volgende molecuul etc.. Je krijgt dus een hele kettenreactie.  Dat heet oxidatie.

Waarom is dit een probleem? Waarmee de vrije radicalen als eerste contact maakt (en stelen van het elektron uit een molecuul), wordt beschadigt. Als het de celwand is,  dan sterft de cel. Als het DNA, veroorzaakt het een mutatie – die leidt tot een groot aantal ziekten, o.a. kanker.

Vrije radicalen slechts voor een fractie van een seconde, maar tijdens hun vluchtig bestaan, ze leiden tot een aantal ernstige structurele schade aan uw cel.

Vrije radicalen “leven” alleen heel erg kort, maar gedurende hun kort bestaan, veroorzaken ze serieuze structurele schade aan uw cel. Ze laten vaak een enorme pad van vernietiging in hun kielzog.

Eenmaal dat een molecuul geoxideerd is door vrije radicalen, begint vaak een kettingreactie van oxidatie tot een antioxidant dit kan stoppen. Dat is de reden waarom vrije radicalen en antioxidanten hand in hand moeten gaan.

 Hier is een niet-technische definitie van wat antioxidanten zijn:

Denk aan vrije radicalen als vonken van een open haard en je lichaam is het tapijt rond het vuur. Wanneer een vonk uit je open haard vliegt en op uw tapijt landt, dan laat het een klein gaatje waar het landde. Na een paar jaar, zou uw tapijt vrij lelijk uitzien, toch? Nou, antioxidanten zijn als het scherm op de open haard-ze stoppen de vrije radicalen voordat deze schade kunnen veroorzaken. Dat is waarom het zo belangrijk is om uw vrije radicalen en antioxidanten in evenwicht te brengen.
Bruce Ames, een bekende wetenschapper op het gebied van antioxidanten, schat dat slechts één cel in het menselijk lichaam ongeveer 10.000 keer per dag wordt getroffen door een vrije radicaal. Als je dat vermenigvuldigt door de miljarden cellen in het lichaam, is de schade-potentieel enorm.

De Vrije Radicale Theorie van Veroudering en Ziekte:

Denk aan alle symptomen die je normaal associeert met ouder werden. Verminderde mobiliteit, mentale functies, pijnen, rimpels … noem maar op. Nu denk aan enige ziekte; hart – en vaatziekten, diabetes, artritis, kanker, de ziekte van Alzheimer, multiple sclerose … zowat elke ziekte die je maar kunt bedenken.

Uit wetenschappelijke studies blijkt nu dat al die symptomen, die wij normaal associëren met het ouder worden, evenals zowat elke ziekte die er is, veroorzaakt wordt door de schade van vrije radicalen op je lichaam.

Dr. Denham Harman had deze theorie al in 1954 voorgesteld.

Het was toen een radicale theorie (excuses voor de woordspeling) en vrijwel genegeerd tot in de late jaren 1960, toen een aantal wetenschappelijke studies hem gelijk gaven.

Sindsdien zijn meer dan 80 degeneratieve ziekten in verband gebracht met de gevolgen van oxidatieve stress (dat is wat ze de schade door vrije radicalen noemen).

Wetenschappers geloven nu dat al deze degeneratieve ziekten niet echt los van elkaar maar wel in verband staan. Ze zijn gewoon de verschillende manieren van je lichaam die zich uit als resultaat van jouw genetica, milieu en levensstijl.

Kortom, waar de schade door vrije radicalen het meest gebeurt, bepaalt welke ziekte je krijgt. Als er meer schade door vrije radicalen in je bloedvaten ontstaat, krijg je hart-en vaatziekten.

Waar komen deze vrije radicalen vandaan?

Het is absoluut onmogelijk om vrije radicalen te voorkomen. Zij komen uit:

Zon- of elk ander soort straling

Milieuverontreiniging: incl. sigarettenrook (belangrijke bron van vrije radicalen)

Voedsel op 2 manieren:

1) pesticiden, chemicaliën en metalen die vandaag de dag in ons voedsel zijn en

2) de vertering van vetten veroorzaakt veel vrije radicalen

Stress:  zowel fysiek als mentaal. Ironisch genoeg, mensen die te intensief sport uitoefenen, verhogen de oxidatieve schade aan hun lichaam. Dat is waarom je soms hoort over de marathonloper die dood aan een hartaanval omvalt.

Gebruik dit niet als een excuus om niet uit te oefenen al 🙂 Matige oefeningen zijn natuurlijk goed voor je.

Uw eigen lichaam: ja, gewoon de handeling van de ademhaling en het creëren van energie voor uw lichaam maakt vrije radicalen.

Zou het niet prachtig zijn als er een manier bestond om antioxidanten te meten en te vergelijken? Dan heb ik goed nieuws voor je – die is er!

De sterkte van een antioxidant KAN bepaald worden door het meten van het Oxidatie Reductie Potentieel (ORP) niveau.

Dit kan men doen door middel van een meter. Een sterk antioxidant heeft een laag of negatief ORP niveau, wat aantoont dat het een groot potentieel heeft om oxidatie te verminderen, te reduceren.

Een laag ORP niveau toont aan dat het antioxidant sterk genoeg is om, bijvoorbeeld, de corrosie van metaal of het bruin worden van een appel te verminderen.

Zou je graag een ORP meter aan het werk zien?

En misschien zelfs de antioxidanten in je geliefde dranken vergelijken?

Het is goed mogelijk dat u totaal verrast bent over wat u ziet!

Deze Kangen Water Demostratie houdt u geboeid van begin tot einde:

Speciale video demonstratie te bekijken website, weliswaar in het Engels, waar 9 verschillende dranken met elkaar worden vergeleken. Liever Nederlands, hier kun je deze bekijken

Je wilt het niet missen!

It's only fair to share...Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Print this page
Print