Microplastics in water. Wat zijn de risico’s voor onze gezondheid?

Microplastics zijn vaak te klein om het blote oog te zien: microplastics in water. Maar zo gering dat er schade kan zijn voor mens en ook milieu.

Microplastics kennen we van de plastic soup: de grote hoeveelheid plastic die ronddrijft in de oceanen. Dat levert de bekende beelden op: een schildpad verstrikt in een plastic verpakking of een dode meeuw die vol zit met plastic objecten.

Microplastics in water:zijn ze aanwezig in ons drinkwater?

Microplastics in ons drinkwater? Over kleine deeltjes tussen 0,05 mm en 5 mm hoeven we ons geen zorgen te maken. Drinkwaterbedrijf kunen die deeltjes makkelijk eruit filteren.

Microplastics wel mogelijk in flessenwater?

Microplastics kunnen trouwens wel voorkomen in flessenwater. Dat bleek uit een groot internationaal onderzoek. Uit onderzoek van 259 flessen bevatte 93 procent microplastics, met een gemiddelde van 325 deeltjes microplastic per liter.

Dit kan komen doordat het gezuiverde water als het ware ‘besmet’ kan worden met kleine stukjes plastic die afkomstig zijn van de dop of de fles zelf.

Microplastics in water

Wat zijn de gevaren van microplastics?

Toxiciteit in menselijke darm-, long-, lever- en hersencellen

In een wetenschappelijke onderzoek in 2018 gepubliceerd, is gekeken naar het bewijs tot nu toe van menselijke blootstelling aan microplastics via consumptie van zeevruchten. Ook ongewenste gezondheidseffecten die kunnen voortvloeien.

Microplastics kunnen afkomstig zijn van grotere plastics die afbreken en op dezelfde manier kunnen microplastics nog kleiner worden afgebroken tot nanoplastics.

Vanwege hun kleine afmetingen zijn nanoplastics in staat om door de placenta en bloed-hersenbarrière te passeren. In het maagdarmkanaal en de longen te komen. Dit zijn twee mogelijke gebieden waar schade in het menselijk lichaam kan optreden.

Tot nu toe hebben onderzoekstudies toxiciteit aangetoond voor longcellen, lever- en hersencellen.

Belangrijke potentiële negatieve effecten op de gezondheid van darmen, hart, longen en voortplanting

Experts geloven dat we kunnen kijken naar de potentiële gezondheidsrisico’s van microplastics, die Nano plastics kunnen worden, vergelijkbaar met die van technische nanodeeltjes.

Wat weten we tot nu toe over het effect van dergelijke deeltjes?

Volgens ‘Microplastics in Seafood and the Implications for Human Health’ is aangetoond dat orale blootstelling en accumulatie van nano deeltjes in het lichaam tal van gezondheidseffecten heeft op het volgende:

  • Cardiopulmonale reacties (kunnen hartslag, bloeddruk, ademhaling, etc. omvatten)
  • Veranderingen van endogene metabolieten (de tussenproducten en eindproducten van het metabolisme in het lichaam)
  • Gen toxiciteit (een destructief effect op het genetische materiaal van een cel, inclusief DNA en RNA)
  • Ontstekingsreacties
  • Oxidatieve stress (een onbalans tussen de productie van vrije radicalen (ziekte veroorzakend) en het antioxidantensysteem, dat verantwoordelijk is voor het handhaven van de homeostase)

Lees het artikel: Microplastics Detected in Human Feces 

It's only fair to share...Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Print this page
Print