Kraanwater: Is het nog gezond?

Kraanwater is niet meer zo gezond als het geweest is, al is het kraanwater in Nederland nog steeds een van de schonere in de wereld. Het oppervlaktewater is vervuild met insecticiden, cosmetica, geneesmiddelen, biociden, brandvertragers en nanodeeltjes.

kraanwater

Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen dit soort stoffen, niet of nog niet goed verwijderen, waardoor ze in het milieu terecht komen en daardoor in ons kraanwater.

Nederlands drinkwater bevat meer geneesmiddelen dan nodig

Er zitten meer geneesmiddelen in het Nederlandse drinkwater dan nodig. Dat kan voorkomen worden door betere zuiveringsinstallaties, maar dit zou waterzuivering duurder maken.

Dat schrijven vier onderzoekers van Waternet Amsterdam vandaag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Geneesmiddelen komen via de urine en ontlasting van patiënten terecht in het rioolwater en daarna ook het drinkwater. De concentratie geneesmiddel in drinkwater is te laag om schadelijk te zijn voor mensen. Wat mensen ongemerkt binnenkrijgen via drinkwater is ongeveer 1000 keer minder dan wat patiënten bewust innemen bij het slikken van medicijnen.

De langetermijneffecten van blootstelling aan zulke lage concentraties geneesmiddelen of aan mengsels van zulke middelen, is echter onbekend.

Lees het artikel: Nu.NL

Schoon drinkwater bevat hardnekkige fluormoleculen

De Nederlandse drinkwaterzuivering kan niet alle perfluoralkylzuren uit ons drinkwater halen. Deze stoffen, die onder andere benut worden voor anti-aanbakpannen en waterafstotende kleding, komen uiteindelijk in ons bloed terecht. Het gaat om lage concentraties, maar toch pleit de Amsterdamse onderzoeker Christian Eschauzier voor betere zuiveringsmethoden.

Lees artikel – Kennislink- door Harm Ikink

De kwaliteit van onze kraanwater bronnen

Volgens het RIVM is de kwaliteit van onze drinkwaterbronnen deels onvoldoende. Vijftig procent van alle grondwaterbronnen voldoet niet aan de kwaliteitseisen. Dat betekent dat de helft van onze grondwaterbronnen meer vuiligheid bevat dan is toegestaan. De landbouw, rioleringen, industrie en oude bodemverontreinigingen zijn de oorzaak van deze vervuiling.

Het aantal chemische stoffen in het grondwater is veel groter dan reguliere monitorprogrammas aangeven, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Maar volgens de onderzoekers zou dit niet tot gezondheidsproblemen leiden. Wel geven ze aan dat het belangrijk is om de hoeveelheid chemische stoffen in het grondwater te monitoren.

Lees het artikel

Lees ook: Wat zit in jouw kraanwater:

It's only fair to share...Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Print this page
Print